Het Beste Sanitair

Veelgestelde vragen

Welkom bij de veelgestelde vragen afdeling van Het Beste Sanitair, de ultieme bron voor antwoorden op al je vragen. Met een uitgebreide database van informatie voorzien we gebruikers van de beste antwoorden op hun vragen. Ons doel is het mensen gemakkelijker te maken om snel en accuraat antwoorden op hun vragen te vinden. We streven ernaar de best mogelijke antwoorden te geven. Aarzel niet om contact op te nemen, we zijn er om je te helpen!

Naar het contactformulier

Om te voorkomen dat je waterleidingen bevriezen en barsten, volgen hier enkele tips:

 • Zorg ervoor dat je leidingen goed geïsoleerd zijn. Gebruik materialen zoals schuim of glasvezel om blootliggende leidingen te isoleren.

 • Houd je binnentemperatuur tijdens koud weer op of boven 65°F (18°C).

 • Sluit toegangspunten tot je leidingen af, zoals kruipruimtes en kruipbuizen.

 • Houd kastdeuren open tijdens koud weer om warme lucht te laten circuleren.

 • Als je leidingen worden blootgesteld aan buitentemperaturen, bedek ze dan met warmtetape, speciaal ontworpen voor leidingen.

 • Als je van plan bent langere tijd van huis te zijn, laat dan je verwarming aan en stel je thermostaat zo in dat deze niet onder de 13°C komt.

 • Zorg ervoor dat de leidingen naar je buitenkranen in de winter worden afgesloten en afgevoerd om bevriezing te voorkomen.

Als je last hebt van een lopend toilet, moet je eerst de toiletspoelketting controleren en nagaan of die goed is aangesloten. De ketting verbindt de hendel van je toilet met de klep op de bodem van het reservoir. Als de ketting te lang is, kan hij verstrikt raken rond andere onderdelen, waardoor de spoelklep niet meer goed vastzit.

Als de ketting goed is aangesloten, moet je de klep vervangen, want die is waarschijnlijk versleten. Sluit hiervoor het water af bij de afsluiter van de tank, spoel het toilet door en maak de ketting los van de hendel. Schroef de klep los van de tank, verwijder al het vuil, en vervang hem door een nieuwe. Misschien moet je de vlotterarm afstellen, of het apparaat dat de hoeveelheid water in de tank regelt, zodat de klep niet wordt opengehouden en het toilet gaat lopen.

Zorg er ten slotte voor dat je tank gevuld is met de juiste hoeveelheid water

Als je gootsteen niet wil afwateren, is het eerste wat je moet doen het pluggat of de stop controleren om er zeker van te zijn dat het helder is en de afvoer niet blokkeert. Als het stopgat verstopt is, kun je proberen een ontstopper of afvoerreiniger te gebruiken om de verstopping los te maken. Als dit niet helpt, moet je misschien een professionele loodgieter bellen om het verder te onderzoeken.

Om een kapotte kraan te vervangen moet je eerst de watertoevoer naar de kraan afsluiten en de oude kraan demonteren. Afhankelijk van het type kraan dat je hebt, kan dit het gebruik van een sleutel of een schroevendraaier vereisen. Als de oude kraan verwijderd is, kun je de grootte en het type van de nieuwe kraan controleren om er zeker van te zijn dat hij in de ruimte past. Zodra de nieuwe kraan op zijn plaats zit, kun je de waterleidingen weer aansluiten, te beginnen met het koude water eerst. Tot slot moet je dan de watertoevoer weer aanzetten en controleren op eventuele lekken.

Bij de keuze van loodgietersmaterialen voor je huis is het belangrijk rekening te houden met je budget, het soort omgeving waarin je woont, en de algehele esthetiek die je zoekt. Je moet bijvoorbeeld materialen kiezen die geschikt zijn voor klimaten met veel vocht, of materialen die roestbestendig zijn. Hier zijn enkele gangbare soorten loodgietersmaterialen om te overwegen:

 • Koper: Koper is een uitstekende optie voor loodgieterssystemen, vanwege zijn roestbestendige eigenschappen. Het kan ook worden gevormd in de gewenste configuratie, waardoor het een populaire keuze is voor veel sanitairsystemen.

 • Gegalvaniseerd staal: Gegalvaniseerd staal is over het algemeen goedkoper dan koper, en het is ook bestand tegen roest en corrosie. Vanwege zijn sterkte en duurzaamheid wordt gegalvaniseerd staal vaak gebruikt in loodgietersystemen.

 • PVC-pijp: PVC-pijp is licht, duurzaam en relatief goedkoop. Het is ook bestand tegen chemicaliën, bacteriën en schimmels, waardoor het een ideale keuze is voor leidingen in vochtige klimaten.

 • Polypropyleen: Polypropyleen is een lichtgewicht en corrosiebestendig materiaal dat vaak wordt gebruikt in combinatie met PVC en koper om flexibele loodgietersystemen te vormen.

  Welk type loodgietersmateriaal je ook kiest, zorg ervoor dat je hoogwaardige producten koopt om de levensduur en goede werking van je huisloodgieterssysteem te garanderen. Als je meer advies nodig hebt, raadpleeg dan een professionele loodgieter.

Voor basis loodgietersreparaties heb je een aantal basisgereedschappen en benodigdheden nodig. Afhankelijk van de specifieke taak kun je bepaalde gereedschappen en benodigdheden nodig hebben. In het algemeen moet je voor loodgietersreparaties de volgende spullen bij de hand hebben:

 • Zuiger: Dit gereedschap wordt gebruikt om toiletten en gootstenen te ontstoppen.
 • Moersleutels: Je hebt verschillende sleutels nodig (loodgieters-, bekken-, verstelbare, pijpsleutels) om sanitair te openen, vast te draaien en te vervangen.
 • Tangen: Tangen helpen bij de installatie of reparatie van verschillende leidingen.
 • Pijpsnijder: Dit gereedschap wordt gebruikt om metalen pijp of buis door te snijden.
 • Meetlint: Je hebt een meetlint nodig om er zeker van te zijn dat de leidingen die je installeert de juiste lengte hebben.
 • Pijphandvatten: Deze worden gebruikt om leidingen op hun plaats te houden terwijl ze bevestigd worden.
 • Stopverf: Putty wordt gebruikt om lekken in leidingen te dichten.
 • Schuurpapier: Je moet het oppervlak van de pijp opruwen voordat je stopverf aanbrengt.
 • Vervangende buizen en fittingen: Deze zijn afhankelijk van de specifieke pijp die je vervangt.

Als je denkt dat je misschien een waterdrukprobleem hebt, zijn er een paar belangrijke indicatoren waarop je kunt letten. Je hoort misschien een hard bonkend geluid in de leidingen als je een kraan opendraait, je merkt misschien dat het water op een onregelmatige manier stopt en start als het loopt, of je merkt misschien een lage waterdruk in je hele huis of in bepaalde armaturen. Als je een van deze tekenen opmerkt, heb je waarschijnlijk een waterdrukprobleem.

 1. Probeer je douches te beperken tot vijf minuten of minder.
 2. Installeer douchekoppen en kranen met een laag debiet om de hoeveelheid water die elke keer wordt gebruikt te verminderen.
 3. Repareer druppelende kranen onmiddellijk.
 4. Laat je vaatwasser alleen draaien als hij vol is.
 5. Investeer in een vroegtijdig lekdetectiesysteem om onopgemerkt en overmatig waterverbruik te voorkomen.
 6. Overweeg de installatie van een grijswater- of regenwateropvangsysteem.
 7. Was je kleren in koud water.
 8. Installeer een "slim" irrigatiesysteem dat sensoren gebruikt om ervoor te zorgen dat alleen de benodigde hoeveelheid water wordt gebruikt.

 1. Begrijp hoe je sanitair systeem werkt. Maak jezelf vertrouwd met de basisonderdelen van je sanitairsysteem, waaronder de leidingen, armaturen, kleppen en afvoeren.

 2. Begrijp het belang van waterdruk. Je waterdruk beïnvloedt hoe goed je sanitair systeem werkt, dus zorg ervoor dat hij niet te hoog of te laag is.

 3. Weet waar de hoofdafsluiter zit. Deze afsluiter sluit de watertoevoer naar je huis af, en weten waar hij zit is essentieel in geval van nood.

 4. Begrijp het verschil tussen warm en koud water. Veel armaturen hebben aparte warme en koude toevoerleidingen, dus zorg ervoor dat je weet welke dat is voordat je aan een doe-het-zelf loodgietersproject begint.

 5. Leer hoe je een ontstopper moet gebruiken. Plunjers zijn een van de meest elementaire loodgietersgereedschappen en kunnen uiterst nuttig zijn in allerlei situaties. Zorg ervoor dat je weet hoe je er een correct gebruikt.

 6. Begrijp hoe je een moersleutel moet gebruiken. Sleutels worden gebruikt voor een breed scala aan loodgietersinstallaties en reparaties, dus zorg ervoor dat je de verschillende soorten kent en weet hoe je ze correct gebruikt.

 7. Gebruik de juiste pijpafdichting. Verschillende soorten buizen vereisen verschillende soorten kit. Het gebruik van het verkeerde type afdichtmiddel kan garanties doen vervallen en op den duur grote loodgietersproblemen veroorzaken, dus zorg ervoor dat je het juiste afdichtmiddel voor de klus gebruikt.

 8. Huur een vakman in. Als je niet zeker bent van je loodgietersvaardigheden, kun je het beste een vakman inhuren om het werk correct uit te voeren.

Voor het selecteren van een goede loodgieter zijn er een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden:

 1. Controleer hun geloofsbrieven: Zorg ervoor dat de loodgieter gecertificeerd is of een vergunning heeft en ervaring heeft met het soort loodgietersklus dat je wilt laten doen.

 2. Vraag meerdere offertes aan: Vraag offertes aan bij minstens drie verschillende loodgieters om er zeker van te zijn dat je de beste prijs en service krijgt.

 3. Vraag om referenties: Vraag de loodgieter om referenties. Zorg ervoor dat je belt en spreekt met mensen voor wie ze onlangs werk hebben gedaan.

 4. Let op recensies: Controleer online beoordelingen en recensies om een beter inzicht te krijgen in hoe de loodgieter te werk gaat.

 5. Overweeg de gemaksfactor: Denk na over hoe handig het is om een afspraak te plannen, hoe snel ze bij je kunnen zijn en hoe lang de klus zal duren.

  Door deze stappen te nemen, zou je een goede loodgieter moeten kunnen vinden die past bij je budget en behoeften.

Het wordt aanbevolen om het loodgieterssysteem minstens eenmaal per jaar te controleren. Als er tussen de controles door problemen ontstaan, is het belangrijk om meteen actie te ondernemen.

De gemiddelde kosten van een loodgietersinstallatie variëren sterk, afhankelijk van het type en de complexiteit van het project. Het kan variëren van een paar honderd euro voor een eenvoudige klus als het vervangen van een gootsteen of toilet tot duizenden euro's voor een grote verbouwing. Een professionele loodgieter zal een nauwkeurige schatting kunnen geven voor elk individueel project.

Een loodgietersnoodgeval is elke situatie waarin je dringend behoefte hebt aan professionele loodgietersdiensten. Tekenen dat je te maken kunt hebben met een loodgietersnoodgeval zijn onder andere:

-Peristente en merkbare waterlekkages, hetzij uit leidingen, kranen, gootstenen of toiletten -Nee water uit kranen, gootstenen of douches -Onaangename rioolgeuren die uit de afvoer komen -Een verstopt of overlopend toilet, of een verstopte keuken- of badafvoer -Een overlopende dompelpomp -Een gebarsten of gebroken leiding -Merkbare afname van de waterdruk -Een lekkende warmwaterboiler

 1. Maak een plan: Maak, voordat je met de werkzaamheden begint, een plan voor hoe je wilt dat je badkamer er na afloop uitziet. Denk aan alles, van inrichting en afwerking tot verlichting en indeling.

 2. Zorg voor vergunningen: Als je eenmaal een plan in handen hebt, moet je de nodige vergunningen van je lokale overheid regelen. Dit zal ervoor zorgen dat je verbouwing voldoet aan de bouwvoorschriften en aan alle plaatselijke veiligheidsvoorschriften.

 3. Verwijder armaturen en voorwerpen: Nu komt de sloopfase van de verbouwing. Begin met het verwijderen van de oude armaturen en andere voorwerpen uit de badkamer. Misschien moet je de hulp van een professionele loodgieter inroepen om dit veilig te doen.

 4. Installeer nieuwe armaturen en voorwerpen: Zodra de ruimte is opgeruimd, kun je beginnen met het installatieproces. Misschien moet je een loodgieter inschakelen om je te helpen bij het installeren van sanitair of het vervangen van je oude leidingen om aan de huidige voorschriften te voldoen.

 5. Werk de ruimte af: De laatste stap van je verbouwing is het afwerken van de badkamer. Installeer zaken als kasten, werkbladen, opbergruimte en andere gewenste voorzieningen. Op dit punt kun je ervoor kiezen om de opmaak van de ruimte te voltooien met verf, tegels, behang, enz.

 6. Zorg ervoor dat alles aan de voorschriften voldoet: Laat, voordat je het project voltooid noemt, een gekwalificeerde inspecteur controleren of al het werk volgens de code is gedaan. Dit geeft je gemoedsrust dat je verbouwing correct is uitgevoerd.

Het installeren van een nieuwe douche of badkuip kan een grote klus zijn, dus het is belangrijk om je onderzoek te doen en ervoor te zorgen dat je het nodige gereedschap en materiaal voor de klus hebt. Voordat je begint, moet je de ruimte opmeten en beslissen over de stijl van het bad of de douche die je wilt installeren. Je moet ook controleren of al het loodgieterswerk in orde is en of je de nodige ontluchting en afvoer hebt.

Zodra je alle benodigdheden en apparatuur hebt, kun je beginnen met de installatie. Eerst moet je alle bestaande armaturen verwijderen en ervoor zorgen dat de ruimte schoon en vrij van puin is. Vervolgens moet je de douchebak of badkuip installeren. Daarna kun je de afvoer, kranen en eventuele wandpanelen bevestigen. Als deze stukken zijn vastgezet, kun je de douchekop en eventuele extra armaturen bevestigen. Tot slot moet je de douche of badkuip testen om er zeker van te zijn dat alles goed werkt voordat je hem aan de muren vastmaakt.

Het installeren van een nieuwe douche of badkuip kan een ontmoedigende klus zijn, maar met zorgvuldige planning en voorbereiding kun je ervoor zorgen dat de klus goed wordt geklaard. Voor meer gedetailleerde instructies en deskundig advies kun je het beste je plaatselijke loodgietersbedrijf raadplegen.

Als je een gootsteenafvoer wilt ontstoppen, zijn er verschillende methoden die je kunt proberen:

 1. Kokend water - Kokend water is aantoonbaar de gemakkelijkste manier om een gootsteenafvoer te ontstoppen. Giet gewoon een pot kokend water in de afvoer en laat het een paar minuten zitten. Spoel daarna de afvoer door met koud water om de verstoppingen die nog vastzitten te helpen oplossen.

 2. Zuiveringszout en azijn - Combineer 1/2 kopje zuiveringszout met 1/2 kopje azijn in een kom. Giet dit mengsel in de gootsteen, stop indien mogelijk de afvoer af, en laat het ongeveer 10 minuten zitten. Giet dan heet water door de gootsteen om de afvoer door te spoelen.

 3. Zuiger - Een zuiger gebruiken is een andere gemakkelijke, effectieve manier om een gootsteenafvoer te ontstoppen. Plaats de ontstopper over de afvoer, en zorg ervoor dat de kop van de ontstopper de afvoer volledig bedekt. Doe een beetje water onder de ontstopper en probeer dan met snelle, scherpe dompelingen de gootsteen te ontstoppen.

 4. Draadkleerhanger - Verwijder de pop-up stop, die zich onder de gootsteen bevindt. Maak een draadhanger recht, zodat je die kunt gebruiken om de verstopping uit de pijp te slingeren. Duw de kleerhanger naar beneden tot hij de verstopping tegenkomt en probeer dan met de kleerhanger de verstopping op te breken en los te maken, of vang de verstopping op en trek hem eruit met de kleerhanger.

Als deze methoden niet werken, dan moet je misschien een afvoerboor gebruiken om de verstopping op te heffen.

De meest voorkomende loodgietersproblemen waarmee huiseigenaren te maken krijgen zijn verstopte afvoeren, lekkende kranen, lage waterdruk, doorlopende toiletten en lekkende leidingen. Er zijn ook mogelijke problemen van bevroren leidingen, problemen met waterverwarmers en meer. Om ervoor te zorgen dat je het best mogelijke loodgieterssysteem hebt, is het belangrijk om het goed te laten onderhouden. Neem contact op met een professionele loodgieter voor regelmatige controles en onderhoud die je kunnen helpen om veel voorkomende loodgietersproblemen te voorkomen.

Het antwoord op deze vraag hangt af van het project, je vaardigheden en de beschikbare gereedschappen en materialen. Doe-het-zelf loodgietersprojecten kunnen een geweldige manier zijn om geld te besparen en waardevolle ervaring op te doen, maar het is belangrijk om je grenzen te kennen voordat je aan een project begint. Als je de nodige gereedschappen en kennis hebt, kan een doe-het-zelf loodgietersproject de moeite waard zijn. Als je echter niet zeker bent van je vermogen om het project te voltooien of niet het juiste gereedschap voor de klus hebt, kun je misschien het beste professionele hulp zoeken.

De beste manier om loodgietersproblemen in huis te voorkomen is je loodgieterssysteem regelmatig te inspecteren en te onderhouden. Zorg ervoor dat je rond kranen, toiletten, gootstenen en andere armaturen kijkt. Let ook op eventuele lekken of vochtschade in je leidingen, die problemen kunnen veroorzaken als ze niet gecontroleerd worden. Bovendien kan het vervangen van oude loodgietersonderdelen door nieuwe, moderne modellen helpen om loodgietersproblemen te voorkomen. Neem tot slot zeker contact op met een professionele loodgieter als je problemen met loodgieterswerk tegenkomt of vragen hebt.

Om je sanitairsysteem winterklaar te maken moet je eerst de watertoevoer afsluiten en de druk in het systeem wegnemen. Laat vervolgens het water uit de leidingen, armaturen en kleppen lopen en voeg antivries toe om ze tegen bevriezing te beschermen. Laat al het water weglopen en spoel alle bezinksel in het systeem weg. Dicht tenslotte alle afsluiters af en reinig de buiten- en binnenkant van je leidingen.

Ja, absoluut. Tankloze boilers kunnen huiseigenaren helpen besparen op energiekosten, het onderhoud van het warmwatersysteem van hun huis tot een minimum beperken, en een eindeloze voorraad warm water leveren. Omdat tankloze boilers geen opslagtank nodig hebben, zijn ze ruimtebesparend en kunnen ze op bijna elke plaats geïnstalleerd worden. Ze hebben doorgaans ook een langere levensduur dan conventionele tankboilers. Maar voordat je een beslissing neemt is het belangrijk om het warmwaterverbruik, de energiebron en het budget van je huis in overweging te nemen om te bepalen welk type boiler het beste bij je past.

Ja, er zijn enkele eenvoudige manieren om je waterrekening te verlagen. Het installeren van een douchekop met laag debiet, het alleen gebruiken van een wasmachine of vaatwasser als ze vol zijn, en het repareren van druppelende kranen zijn eenvoudige en kosteneffectieve manieren om je te helpen geld te besparen op je waterrekening. Daarnaast kan het vervangen van je traditionele toilet door een efficiënter model met een lage spoeling je nog meer besparen op je waterrekening.

 1. Controleer je sanitair regelmatig op zichtbare tekenen van schade of slijtage.
 2. Zorg ervoor dat je een erkende en ervaren vakman inhuurt om noodzakelijke loodgietersreparaties of installaties uit te voeren.
 3. Gebruik hoogwaardige, duurzame sanitair armaturen en materialen.
 4. Controleer regelmatig op verstoppingen en zorg ervoor dat je afvoeren vrij stromen.
 5. Installeer waterbesparende armaturen en energiezuinige apparaten.
 6. Zorg voor een goede waterdruk in je sanitair systeem.
 7. Spoel alle leidingen en de boiler jaarlijks door.
 8. Ontstop afvoeren tijdig om verdere schade te voorkomen.
 9. Implementeer preventieve onderhoudsmaatregelen zoals periodieke professionele inspecties om potentiële problemen op te sporen.

De meest efficiënte manier om een toilet door te spoelen is de aanschaf van een dual-flush toilet. Dit type toilet is ontworpen om je twee spoelopties te geven, waardoor je minder water gebruikt om vloeistoffen weg te spoelen en meer water voor vaste stoffen. Dit helpt om zowel water als energie te besparen, waardoor het een efficiëntere manier is om je toilet door te spoelen.

Het belangrijkste voordeel van koperen sanitair is de duurzaamheid. Koperen leidingen zijn uiterst corrosiebestendig, wat betekent dat ze gemakkelijk meer dan twee decennia meegaan zonder vervangen te hoeven worden. Koper heeft ook een hoge weerstand tegen bacteriegroei en is niet giftig, dus veilig voor gebruik met drinkwater. Bovendien zijn koperen leidingen relatief licht, waardoor ze gemakkelijker en goedkoper te installeren zijn dan traditionele metalen zoals ijzer, en ze zetten niet uit en krimpen niet bij temperatuurschommelingen. Ten slotte is koper een uitstekende warmtegeleider, wat betekent dat het snel en efficiënt warmte kan overbrengen - geweldig voor als je snel warm water nodig hebt.

Dat hangt af van het soort sanitair en de leeftijd ervan. In het algemeen moeten badkuipen, douches en bad/douchecombinaties om de 20 tot 25 jaar vervangen worden. Wastafels moeten om de 10 tot 15 jaar worden vervangen. Toiletten en kranen gaan meestal langer mee en kunnen naar verwachting ongeveer 25 jaar of langer meegaan. Het verdient aanbeveling om deze armaturen regelmatig te inspecteren en zo nodig te vervangen.

Als je problemen ondervindt met je sanitair systeem die je niet zelf kunt vaststellen of oplossen, dan is het tijd om een loodgieter te bellen. Enkele voorbeelden zijn loodgieterslekken, verstopte afvoeren, kapotte leidingen, falende boilers, en problemen met je vuilnisbak. Het is ook een goed idee om een loodgieter te bellen voor regelmatig onderhoud om kostbare loodgietersreparaties te helpen voorkomen en ervoor te zorgen dat loodgietersarmaturen goed werken.

Om lekkage van een boiler te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de tank en de aansluitingen regelmatig gecontroleerd worden op beschadigingen. Controleer voor de installatie op losse fittingen of scheuren. Spoel de tank regelmatig door om sediment te verwijderen dat zich in de bodem van de tank kan ophopen en tot corrosie kan leiden. Controleer ook of het overdrukventiel goed werkt en vervang het indien nodig. Controleer tenslotte de aansluitingen op tekenen van vocht of roest.

Dat hangt echt af van de specifieke situatie. Als je loodgieterssysteem relatief nieuw is en functioneert, kan het financieel en praktisch zinvoller zijn om het te repareren. Maar als je sanitairsysteem ouder is en een geschiedenis heeft van storingen en reparaties, kan het op de lange termijn kosteneffectiever en efficiënter zijn om het te vervangen. Uiteindelijk zal de beste beslissing voor jouw situatie afhangen van de bijzonderheden van het systeem, en van je persoonlijke budget en behoeften.

Ja, er zijn verschillende onderhoudstips om loodgietersproblemen te helpen voorkomen:

 1. Inspecteer je sanitair regelmatig op tekenen van slijtage, schade of lekkage.

 2. Maak je afvoeren en kranen vaak schoon om verstoppingen en ophoping van mineralen te voorkomen.

 3. Controleer je boiler regelmatig op mogelijke lekken.

 4. Controleer je toilet op tekenen van een verstopping of waterschade.

 5. Vervang zwakke of defecte leidingen of kleppen.

 6. Isoleer blootliggende leidingen om bevriezing te voorkomen.

 7. Laat je sanitairsysteem regelmatig onderhouden.