Het Beste Sanitair
Tien alledaagse gewoonten die je sanitair kunnen beschadigen

Tien alledaagse gewoonten die je sanitair kunnen beschadigen

Geplaatst door 24-10-2022 13:10 door Sophie Jacobiatus

Loodgietersproblemen zijn een van de meest voorkomende huisreparaties, ongeacht de tijd van het jaar. Maar wist je dat veel loodgietersproblemen te voorkomen zijn met goed onderhoud en verzorging? Veel dagelijkse gewoonten kunnen een negatief effect hebben op je loodgieterssysteem, wat leidt tot kostbare reparaties en verstoring van je huishoudelijke routine.

Hier zijn 10 alledaagse gewoonten die je sanitair kunnen beschadigen.

  1. Vet in je afvoer gieten - Vet van koken en bakken mag nooit in het riool gegoten worden. Vet kan stollen in de leidingen en putten, wat leidt tot verstoppingen en verstopte afvoeren. Bewaar een blik of pot in je keuken waarin je het kunt weggooien.

  2. Vreemde voorwerpen doorspoelen - Natte doekjes, wattenstaafjes en producten voor vrouwelijke hygiëne kunnen vast komen te zitten in je sanitair en leiden tot verstoppingen. Dit soort materialen kun je het beste weggooien in een vuilnisbak, niet in je toilet.

  3. Chemische afvoerreinigers gebruiken - Chemische reinigers zoals loog en chloor kunnen je sanitair na verloop van tijd beschadigen. Ze kunnen ook corrosie en schade aan je leidingen en armaturen veroorzaken.

  4. Lekkende kranen negeren - Een langzaam druppeltje uit een kraan lijkt misschien onbeduidend, maar het kan na verloop van tijd oplopen tot een hoge waterrekening. En als het niet de kraan is, kan het een ernstig onderliggend lek zijn. Lekkende kranen moet je altijd laten nakijken door een professionele loodgieter.

  5. Harde toiletreinigers - Veel toiletreinigers bevatten agressieve chemicaliën die het porselein van je toilet kunnen afbreken en het reservoir kunnen beschadigen. Blijf bij natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals zuiveringszout en azijn.

  6. Niet controleren op terugslagkleppen - Terugslagkleppen beschermen tegen besmetting van je drinkwater door te voorkomen dat rioolwater in je waterleiding terechtkomt. Als je er geen hebt, laat ze dan installeren. Zo ja, zorg er dan voor dat ze regelmatig gecontroleerd en onderhouden worden.

  7. Douchekoppen niet schoonhouden - Minerale aanslag van hard water kan zich ophopen in douchekoppen, wat kan leiden tot verstoppingen en gedeeltelijke blokkades. Zorg ervoor dat je je douchekoppen regelmatig schoon houdt.

  8. Te veel toiletpapier gebruiken - Te veel toiletpapier kan gemakkelijk vast komen te zitten in je leidingen, wat leidt tot verstoppingen die door een vakman verholpen moeten worden. Let op hoeveel toiletpapier je gebruikt om een loodgietersramp te voorkomen.

  9. Niet repareren van druppels en lekkages - Het repareren van een lekkende kraan of kleine leiding lijkt misschien een eenvoudig klusje, maar het kan je op de lange termijn tijd en geld besparen. Een loodgietersprobleem kan snel van klein naar groot gaan als het genegeerd wordt.

  10. Niet uitkijken voor boomwortels - Boomwortels kunnen in je ondergrondse leidingen inbreken en allerlei loodgietersproblemen veroorzaken. Als je wortels in de buurt van je sanitair ziet, bel dan een vakman en laat ze aanpakken voordat er andere schade ontstaat.

Door rekening te houden met al deze dagelijkse gewoonten kun je je sanitair in topvorm houden. Zo voorkom je dure reparaties en verstoring van de dagelijkse routine van je huishouden.