Het Beste Sanitair
Problemen met sanitair oplossen

Problemen met sanitair oplossen

Geplaatst door 19-02-2022 10:28 door Sophie Jacobiatus

Problemen met sanitair kunnen een bijzondere nachtmerrie zijn in huis, vooral als ze waterschade of overstromingen veroorzaken. Gelukkig is het met de juiste kennis en gereedschap mogelijk om veel voorkomende loodgietersproblemen op te lossen zonder er een loodgieter bij te halen.

Om te beginnen moet je de bron van het probleem identificeren. Als het bijvoorbeeld een lekkende armatuur is, dan is de kans groot dat je alleen de fittingen en verbindingen rond de armatuur hoeft te vervangen - zoals de sluitring of O-ring. Sluit het water af voordat je het kapotte onderdeel uit de armatuur haalt, en gebruik dan een verstelbare sleutel of tang om het te verwijderen. Ga daarna naar de ijzerhandel om het benodigde vervangende onderdeel te halen, en draai het proces om om het te installeren.

In het geval dat een armatuur helemaal verstopt is, zijn er verschillende manieren om het aan te pakken. Je kunt beginnen met kokend water of een chemische reiniger door de armatuur te laten lopen, of een afvoerslang of ontstopper gebruiken om de verstopping te verwijderen. Als dat niet werkt, zijn er een aantal loodgietersgereedschappen die je kunt gebruiken, zoals buizensnijders en pijpsleutels.

Het is ook de moeite waard om je leidingen om de paar maanden te controleren om er zeker van te zijn dat ze in goede staat zijn. Let op tekenen van corrosie en kalkaanslag, die na verloop van tijd loodgietersproblemen kunnen veroorzaken. Als je dit ziet, kun je proberen met een elektrische staalborstel of natuurlijke zuurhoudende reinigingsmiddelen de aanslag in je leidingen te verwijderen.

Tenslotte is het ook belangrijk je bewust te zijn van de gevaren van doe-het-zelf loodgieterswerk. Als je te maken hebt met ernstige problemen, kun je het beste een professionele loodgieter inschakelen voor hulp. Bijvoorbeeld als je een groot waterlek of een leidingbreuk hebt, of als het probleem te ingewikkeld is om zelf aan te pakken.

Over het algemeen kunnen veel loodgietersproblemen snel en gemakkelijk worden aangepakt met de juiste kennis en gereedschappen. Vergeet alleen niet voorzichtig te zijn en een vakman in te schakelen als de situatie uit de hand loopt.