Het Beste Sanitair
Ontdek de verschillende soorten loodgietersonderdelen

Ontdek de verschillende soorten loodgietersonderdelen

Geplaatst door 28-12-2022 12:20 door Ferry Muts

Als je huiseigenaar bent, weet je hoe belangrijk je sanitair systeem is. Loodgietersonderdelen vormen de kern van je sanitair en zijn verantwoordelijk voor het leveren van water en het afvoeren van afval in je huis. Het verkennen van de verschillende soorten loodgietersonderdelen kan je helpen beter te begrijpen hoe je je loodgieterij moet onderhouden en repareren als dat nodig is.

Het meest voorkomende type sanitair onderdeel is de pijp. Leidingen leiden water en afval weg van je huis en zijn meestal gemaakt van plastic of metaal. Kunststof leidingen zijn meestal veel gemakkelijker te installeren en minder duur dan metalen leidingen, maar metaal is duurzamer en kan beter tegen een hoge druk dan kunststof.

Vervolgens zijn er fittingen en kleppen. Fittingen worden gebruikt om buizen stevig te verbinden met andere onderdelen van het sanitair en om een waterdichte afsluiting te maken. Kleppen worden gebruikt om de waterstroom van één bron naar meerdere bestemmingen te regelen. Dat kan zijn naar een douchekop, toilet of zelfs wasmachine.

Het volgende onderdeel dat je moet kennen is de afvoer. Afvoeren worden gebruikt om afvalwater op te vangen en naar de riolering te leiden. Ze zijn er in verschillende maten en vormen, met als meest voorkomende de keuken- en badkamerwasbakken.

Een ander belangrijk onderdeel zijn armaturen. Dit zijn de apparaten waarmee het water door je sanitairsysteem wordt verdeeld, zoals kranen, douches en toiletten. Afhankelijk van het armatuur dat je kiest, kunnen ze ook water filteren om schoon en veilig water in je huis te garanderen.

Het laatste type sanitair waar we het over zullen hebben zijn boilers. Waterverwarmers worden meestal aangedreven door elektriciteit of gas, en zorgen ervoor dat je warm water hebt. Veel nieuwere huizen zijn uitgerust met een tankloze boiler voor meer energie-efficiëntie.

Leren over de verschillende soorten onderdelen van sanitair kan je helpen beter te begrijpen hoe je je sanitair systeem moet onderhouden en repareren als dat nodig is. Het is ook belangrijk om een professionele loodgieter te laten komen om het loodgieterssysteem van je huis te beoordelen en je te helpen bij het identificeren van mogelijke problemen. Met regelmatig onderhoud zou je loodgieterssysteem lang goed moeten blijven werken.