Het Beste Sanitair
Een gootsteen of badkuip ontstoppen zonder een loodgieter te bellen

Een gootsteen of badkuip ontstoppen zonder een loodgieter te bellen

Geplaatst door 05-05-2023 20:07 door Rianne Wesselink

Heb je last van een traag lekkende gootsteen of badkuip? Het ontstoppen van een gootsteen of bad hoeft geen technische beproeving te zijn waarvoor je een loodgieter nodig hebt - er zijn een paar eenvoudige dingen die je zelf kunt doen om het te verhelpen. Hier lees je hoe je een gootsteen of bad kunt ontstoppen zonder een loodgieter te bellen.

Kijk eerst eens in de afvoer en probeer met een handspiegel of zaklamp te zien wat de verstopping veroorzaakt. Als je een grote klomp haar of ander vuil ziet, kun je die misschien gemakkelijk verwijderen met een tang of een afvoerborstel.

Probeer vervolgens, als zichtbare verstopping niet de oorzaak lijkt te zijn, een ontstopper te gebruiken. Als de gootsteen of het bad relatief klein en ondiep is, gebruik dan een standaard maat ontstopper. Voor grotere, diepere gootstenen gebruik je een grotere ontstopper met een langer handvat om voldoende zuigkracht te krijgen. Zodra je een goede afdichting op de afvoer hebt, begin je te duwen en te trekken aan de handgreep. Als je een constante afdichting op de afvoer kunt handhaven, zou de verstopping na ongeveer 10-20 keer duwen verwijderd moeten zijn.

Als geen van deze eerste twee stappen werkt, kan het nodig zijn om een chemische afvoerreiniger te gebruiken om de verstopping te verhelpen. Zorg ervoor dat je een chemisch product gebruikt dat speciaal gemaakt is voor het ontstoppen van gootstenen en badkuipen en lees voor gebruik de verpakking van het product goed door. Giet het product in de afvoer, dek de afvoer af en wacht de voorgeschreven tijd, meestal ongeveer 20 minuten. Dit zou alle vettige afzettingen of anderszins hardnekkige materialen die de afvoer verstoppen moeten losmaken.

Tot slot, als geen van de bovenstaande methoden lijkt te werken, kun je proberen een afvoerslang te gebruiken. Een slang is een lange, flexibele draad die door de afvoer gevoerd kan worden om verstoppingen fysiek op te breken en te verwijderen. Dit kan echter een beetje lastig zijn, dus wees voorzichtig als je deze methode probeert.

Welke methode je ook kiest, je weet nu hoe je een gootsteen of badkuip kunt ontstoppen zonder een loodgieter te hoeven bellen. Veel succes!