Het Beste Sanitair
Checklist sanitair: Tips om dure reparaties te voorkomen

Checklist sanitair: Tips om dure reparaties te voorkomen

Geplaatst door 03-01-2022 18:52 door Rianne Wesselink

Loodgieterswerk is vaak een over het hoofd gezien onderdeel van woningonderhoud. Hoewel het gemakkelijk is om de leidingen te vergeten die in onze muren verborgen zitten, kan het negeren van je sanitair leiden tot dure reparaties in de toekomst. Daarom raden we aan om regelmatig loodgietersinspecties uit te voeren om er zeker van te zijn dat alles goed werkt.

Hier is een checklist voor loodgieters om je op weg te helpen:

  1. Controleer de waterdruk. Een lage waterdruk kan veroorzaakt worden door allerlei problemen, variërend van eenvoudige verstoppingen tot grotere problemen met het sanitair. Een goede vuistregel is om ervoor te zorgen dat de druk tussen de 40-60 PSI ligt.

  2. Inspecteer blootliggende leidingen. Controleer alle blootliggende leidingen, zoals die in de kelder of kruipruimte lopen, op tekenen van roest, corrosie of verkleuring. Dit kunnen tekenen zijn van een langzame lekkage.

  3. Inspecteer gootstenen en kranen. Let op tekenen van lekkage of druppelen, vooral bij de handgrepen of knoppen. Als je een probleem ziet, bel dan een loodgieter om te inspecteren en de beste oplossing te bepalen.

  4. Inspecteer de boiler. Controleer of de boiler goed geïsoleerd is, wat de efficiëntie ten goede komt en de energiekosten drukt. Je moet ook de kleppen controleren om er zeker van te zijn dat er geen tekenen van lekkage of ophoping van bezinksel zijn.

  5. Inspecteer het toilet. Zoek naar tekenen van lekkage of een lopend toilet, die beide veel water en geld kunnen verspillen. Als je toiletreservoir gebarsten of beschadigd is, is het tijd om een loodgieter te bellen.

  6. Controleer alle zichtbare afvoerleidingen. Inspecteer deze leidingen op scheuren, verstoppingen of opgehoopt vuil. Als je problemen opmerkt, bel dan een loodgieter om het probleem aan te pakken.

Het regelmatig uitvoeren van loodgietersinspecties en het opvolgen van de tips in deze checklist voor loodgieterswerk kan dure reparaties helpen voorkomen. Door je sanitair regelmatig te controleren, zorg je ervoor dat je huis efficiënt werkt en voorkom je mogelijke noodreparaties.