Het Beste Sanitair
Beste praktijken voor sanitair onderhoud

Beste praktijken voor sanitair onderhoud

Geplaatst door 08-10-2022 10:38 door Rianne Wesselink

Het verzorgen van je sanitair is essentieel om je huis soepel te laten functioneren. Regelmatig onderhoud en een goede verzorging van je sanitair helpen om je systeem efficiënt te laten werken en je op de lange termijn geld te besparen. Hier zijn enkele best practices voor sanitair onderhoud die elke huiseigenaar zou moeten volgen.

Controleer regelmatig de leidingen

Iedere huiseigenaar moet regelmatig de leidingen in zijn huis controleren, vooral op moeilijk bereikbare plaatsen zoals kelders, kruipruimtes en zolders. Zoek naar lekken, scheuren of andere tekenen van schade. Als je problemen vindt, repareer ze dan onmiddellijk om verdere schade te voorkomen.

Afvoer schoonmaken

Afvoeren zijn een van de belangrijkste onderdelen van je sanitairsysteem en moeten regelmatig worden schoongemaakt. Neem de tijd om haar, zeep en andere materialen te verwijderen die zich kunnen ophopen en de afvoer kunnen verstoppen. Giet regelmatig kokend water door de gootstenen en badkuipen om verstopping te voorkomen.

Afvoer ontstoppen

Als je merkt dat je afvoer traag is, kan het tijd zijn om hem te ontstoppen. Gebruik nooit bijtende of schadelijke chemicaliën om je afvoer te ontstoppen, want die kunnen je leidingen beschadigen en verdere verstoppingen veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan een ontstopper of een slang om de verstopping op te breken.

Pak lekkages onmiddellijk aan

Als je een lek in je afvoer opmerkt, pak het dan onmiddellijk aan. Kleine lekken kunnen snel groter worden en mogelijk ernstige waterschade aan je huis veroorzaken. Door een gebarsten leiding of afdichting kan er water in de muren, vloeren en plafonds sijpelen, wat tot dure reparaties kan leiden.

Controleer de waterdruk

Een lage waterdruk kan een teken zijn van een ernstig loodgietersprobleem. Als je waterdruk laag lijkt, inspecteer dan de kranen en leidingen op eventuele ervaring. Je kunt ook een vakman de waterdruk in je huis laten inspecteren.

Test op waterschade

Waterschade kan moeilijk te herkennen zijn, maar er zijn bepaalde tekenen waar je op kunt letten. Als je verkleuringen op de muren of plafonds opmerkt, kan dat een aanwijzing zijn voor waterschade. Je kunt een vochtigheidsmeter gebruiken om een nauwkeuriger indicatie te krijgen of je muren, vloeren en plafonds zijn aangetast.

Door deze beste praktijken voor sanitair onderhoud te volgen, kun je het sanitair in je huis in optimale conditie houden. Regelmatig onderhoud en zorg zal helpen om je risico op ernstigere problemen te verminderen en je op de lange termijn geld besparen.