Het Beste Sanitair
Belangrijke tips voor het onderhoud van je sanitairsysteem

Belangrijke tips voor het onderhoud van je sanitairsysteem

Geplaatst door 08-12-2022 20:44 door Rianne Wesselink

Als huiseigenaar is het verminderen van je risico op loodgietersrampen een topprioriteit. Om ervoor te zorgen dat je huis goed draait en je sanitairsysteem in optimale conditie is, is het belangrijk om preventief onderhoud toe te passen. Om je te helpen je huis te beschermen, volgen hier enkele essentiële tips voor het onderhoud van je sanitairsysteem.

  1. Inspecteer je leidingen - Defecte loodgietersonderdelen en leidingen kunnen waterschade en overstromingen veroorzaken. Om lekken en achteruitgang te voorkomen is het belangrijk om je leidingen regelmatig te inspecteren. Kijk naar roest, corrosie en verkleuring. Als het al een tijdje geleden is dat je je sanitair hebt geïnspecteerd, neem dan contact op met een erkende loodgieter om de situatie te komen beoordelen.

  2. Maak je afvoeren schoon - Verstopte afvoeren kunnen leiden tot nachtmerries over sanitair. Maak je afvoeren regelmatig schoon om verstoppingen te voorkomen. Gebruik volledig natuurlijke schoonmaakmiddelen, zoals zuiveringszout en azijn, om haar- en zeepophopingen te verwijderen. Als je problemen hebt met het ontstoppen van je leidingen, bel dan een vakman.

  3. Onderhoud je waterverwarmer - Om te voorkomen dat je waterverwarmer slecht functioneert en kapot gaat, moet je het apparaat een of twee keer per jaar inspecteren. Controleer het overdrukventiel, vervang de anodestaaf, en gebruik een warmwaterdeken om isolatie toe te voegen en energieverlies te voorkomen.

  4. Controleer toiletten op lekken - Toiletten zijn een van de meest voorkomende bronnen van loodgietersproblemen. Na verloop van tijd kunnen toiletten scheuren en gebrekkige afdichtingen ontwikkelen, wat leidt tot waterschade en schimmelgroei. Om rampen te voorkomen moet je de toiletpot, de tank en de aansluitingen regelmatig controleren op lekken en gebarsten afdichtingen.

  5. Let op wat er door de afvoer gaat - Vermijd het gieten van alle vloeistoffen door de afvoer, inclusief vet, olie en agressieve chemicaliën. Deze stoffen kunnen verharden en zich ophopen, wat uiteindelijk tot verstoppingen kan leiden. Spoel je afvoer om de paar weken door met heet water om ophoping te voorkomen.

Door deze onderhoudstips te volgen kun je jezelf later tijd en geld besparen. Als je problemen hebt met je sanitair, aarzel dan niet om een vakman te bellen.