Het Beste Sanitair
Alles wat je moet weten over de zorg voor je sanitair

Alles wat je moet weten over de zorg voor je sanitair

Geplaatst door 10-02-2023 13:14 door Sophie Jacobiatus

De juiste zorg voor je sanitair is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je huis. Als je de tijd neemt om je sanitair te inspecteren, te onderhouden en problemen op te lossen, kun je dure reparaties en waterschade voorkomen. Hier is alles wat je moet weten over de zorg voor je sanitair.

  1. Controleer je pijpfittingen regelmatig: Pijpfittingen moeten eens in de paar maanden geïnspecteerd worden op tekenen van slijtage. Zoek naar scheuren, deuken of uitstulpingen die erop kunnen wijzen dat de pijp lekt. Als je een van deze tekenen ziet, neem dan onmiddellijk contact op met een loodgieter, want misschien moet je de fittingen vervangen.

  2. Controleer regelmatig op lekken: Lekken kunnen aanzienlijke schade aan je huis veroorzaken en duur water verspillen. Controleer je leidingen, afvoeren en andere fittingen regelmatig op kleine tekenen van waterontsnapping. Let op donkere plekken of vocht rond buisverbindingen, en controleer of alle armaturen zoals toiletten en gootstenen goed werken. Meld lekkages die je vindt onmiddellijk aan een loodgieter.

  3. Test je huis op problemen met terugstroming: Als er backflow is in je huis, kan er verontreinigd water in de drinkwatervoorziening van je gezin terechtkomen. Test je kranen, badkuipen en douches om er zeker van te zijn dat er geen problemen zijn, en als je niet zeker bent, bel dan een loodgieter.

  4. Houd je waterdruk in de gaten: Een te lage of te hoge waterdruk kan wijzen op ernstige problemen. Daling van de waterdruk kan wijzen op lekkende leidingen of verstopte kleppen, terwijl een hogere druk kan wijzen op de noodzaak van een drukregelaar. Als je het niet zeker weet, huur dan een loodgieter in om het systeem voor je te inspecteren.

  5. Maak je afvoeren regelmatig schoon: Zorg ervoor dat je gootstenen en douches altijd vrij zijn van etensresten en ander vuil, want die kunnen verstoppingen veroorzaken die leiden tot dure professionele reinigingen. Investeer in sterke afvoerreinigers, of huur zo nodig een loodgieter in.

  6. Bescherm je huis tegen vriestemperaturen: Als het sanitair in je huis blootgesteld is aan vriestemperaturen, loop je het risico op ernstige schade die leidingbreuken veroorzaakt. Om jezelf te beschermen, bedek je blootgestelde leidingen met isolatie en houd je alle delen van je huis op de juiste temperatuur.

Zorg voor je sanitair systeem is essentieel om kostbare schade en waterverlies te voorkomen. Als je de tijd neemt om je sanitair regelmatig te inspecteren, te testen en problemen op te lossen, kun je geld besparen en je huis soepel draaiende houden.